Monitorizarea proceselor de sterilizare cu abur în unitățile sanitare

IMG_5725-PanoLimas Group a organizat în data de 21 februarie 2018 primul seminar cu tema “Monitorizarea proceselor de sterilizare cu abur în unitățile sanitare, Aspecte micro-biologice, tehnice şi norme legale, Directiva europeană privind dispozitivele medicale (MDD)”, eveniment ce s-a desfășurat în incinta Universității de medicină si farmacie “Carol Davila” București, avându-l ca invitat de onoare pe dl. Joachim Metzing, Lector de cursuri de formare pentru reprocesarea dispozitivelor medicale.

Unitățile medicale din București precum și cele din majoritatea orașelor din țară au fost reprezentate de peste 200 de participanți (medici epidemiologi, asistenți medicali și personal administrativ) care au avut ocazia de a aprofunda aspectele tehnice ale procesului de sterilizare cu abur și consecințele care rezultă în urma validării și monitorizării.

 

Tehnologia proceselor de sterilizare cu abur s-a schimbat în ultimii 25 de ani, iar ciclurile de vacuum preliminar fracționate au redus dramatic timpul de sterilizare.

De asemenea, instrumentele chirurgicale s-au schimbat datorită introducerii tehnologiilor chirurgicale minim-invazive. Aceste instrumente sunt extrem de complexe și, prin urmare, curățarea și sterilizarea lor a devenit mult mai dificilă.

Aceste modificări măresc riscurile de funcționare defectuoasă dacă procesele de sterilizare cu abur nu sunt adaptate.

În cadrul seminarului s-a discutat despre consecințele acestor schimbări și s-au oferit metode de procesare și monitorizare în conformitate cu cerințele tehnice și standardele internaționale.

Regulamentul european privind dispozitivele medicale (MDR) a fost revizuit în 2017 și trebuie să fie implementat în toate statele membre europene și în cele asociate. S-a discutat despre standardele internaționale și europene privind sterilizatoarele cu abur, indicatorii biologici și chimici și procedurile de validare.