Infecţiile asociate actului medical, cunoscute şi sub numele de infecţii intraspitalicesti, sunt cauzate de microorganisme precum bacterii, virusuri, fungi sau paraziţi. Aceste infecții pot apărea la pacienți, dar și la personalul medical în urma acordării îngrijirilor de sănătate.
Prevenirea infecţiilor se realizează prin implementarea unor măsuri standard de protecție, pentru a evita transmiterea microbilor și răspândirea bolilor. Acțiunile de prevenție trebuie avute în vedere în special de personalul medical, dar și de pacienți sau de vizitatorii unităților sanitare.
Unitățile medicale și de îngrijire trebuie să aibă un plan propriu de supraveghere și control al infecțiilor asociate actului medical, care să cuprindă proceduri, standarde de îngrijire și tehnici aseptice.
Printre cele mai importante măsuri de prevenire a acestor infecții în unitățile medicale se numără:
Igiena mâinilor
Aceasta este o practică esențială pentru reducerea transmiterii agenților microbieni si a diseminării acestora. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, spălarea mâinilor se efectuează de către personalul medical la intrarea în serviciu și la părăsirea locului de muncă, înainte și după examinarea fiecărui pacient, înainte și după efectuarea tratamentului, înainte de îmbrăcarea mănușilor, după dezbrăcarea mănușilor, după scoaterea măștii folosite, după folosirea batistei, după folosirea toaletei și ori de câte ori este nevoie. După spălare, se pot folosi antiseptice pe bază de alcool.
Purtarea echipamentului de protecție adecvat
Echipamentul personal de protecție (PPE) include mănuși de unică folosință, halate, combinezoane, bonete, acoperitoare pentru încălțăminte, șorțuri de unică folosință, măști pentru față, ochelari de protecție etc. Tot personalul unității sanitare trebuie instruit cu privire la folosirea echipamentului de protecție necesar în diferite situații. Este important de știut că echipamentul de protecție se îndepărtează întotdeauna începând de la obiectele cele mai contaminate: mănuși, șorț, protecție facială etc. După folosire, elementele de unică folosință se elimină în coșul special pentru deșeuri contaminate și se respectă igiena mâinilor.
Practici de decontaminare
Curățenia este prima etapă obligatorie in acest proces, având rolul de a înlătura praful, materiile organice și murdăria. Curățarea suprafețelor diminuează contaminarea lor, fără a elimina obligatoriu microorganismele, mai ales în cazul locurilor cu încărcătură biologică mare. Este necesar ca spațiile sanitare să fie curățate frecvent cu detergenți profesionali. La fel se procedează cu obiecte de mobilier, ferestre, uși, pardoseli, chiuvete, paturi, lenjerii, saltele etc. Trebuie redusă la minim contaminarea soluțiilor și a instrumentelor de curățare, acestea depozitandu-se în zone curate și uscate. Unitățile sanitare trebuie să aibă și să respecte un orar strict de curățenie, care să indice frecvența diferitelor activități (în funcție de zonă și riscurile asociate), produsele folosite și responsabilitățile personalului.
Dezinfecția este a doua etapă din proces și are rolul de a distruge microorganismele patogene, cu excepţia sporilor bacterieni. Pentru ca dezinfectarea să fie eficientă, este esențial să se respecte instrucțiunile de folosire menționate de producător cu privire la dozaj, suprafață și aplicare.
Prin sterilizare se distrug toate microorganismele, inclusiv sporii bacterieni, acest procedeu fiind folosit în special pentru decontaminarea instrumentarului chirurgical critic, care ia contact direct cu țesuturi, sânge și alte fluide corporale ale pacienților. Se poate realiza prin metode fizice (abur) sau fizico-chimice (etilen oxid, formaldehidă sau peroxid de hidrogen).
Igiena respiratorie
Vizează mai ales bolnavii cu simptome de infecții respiratorii și trebuie respectată încă de la intrarea în unitățile medicale și de îngrijire. Se utilizează batiste de hârtie de unică folosință în caz de strănut sau tuse și se păstrează distanța față de celelalte persoane. Ulterior, după aruncarea lor la deșeuri contaminate, se spală bine mâinile sau se folosește o soluție pe bază de alcool pentru igienizare.
Respectarea procedurilor și utilizarea corectă a dispozitivelor medicale
Personalul din unitățile sanitare trebuie să cunoască și să respecte normele cu privire la prevenirea infecțiilor, atât în exercitarea propriu-zisă a actului medical, cât și în manipularea echipamentelor, instrumentelor și a celorlalte obiecte din apropierea pacientului sau a suprafețelor potențial contaminate.
Respectarea măsurilor de prevenire a infecțiilor asociate actului medical poate reduce cheltuielile cu antibioticele folosite în scop profilactic şi / sau terapeutic, precum și a cheltuielilor generale, prin micșorarea perioadei de spitalizare a bolnavilor.