Îngrijirea plăgilor - Limas

Îngrijirea plăgilor

Plăgile (rănile) se referă la leziunile traumatice unde are loc întreruperea continuității pielii, mucoaselor și diferitelor țesuturi prin tăiere, contuzie, înțepare, mușcătură, expunerea la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, arsuri chimice etc.

Rănile provocate pot fi superficiale sau profunde și necesită o evaluare cât mai rapidă, pentru a se putea lua măsurile necesare în funcție de situație. După durata de timp dintre producere și examinare, plăgile se pot clasifica în recente (mai puțin de 6 ore) și vechi (mai mult de 6 ore). O plagă poate fi aseptică aproximativ 6 ore de la apariția ei, în timp ce plăgile vechi sunt considerate infectate.

Îngrijirea plăgilor presupune acționarea în condiții de

asepsie – împiedicând intrarea microbilor în organism (prin spălarea rănilor, dezinfectarea tegumentului din jurul plăgii si folosirea instrumentelor corect sterilizate)

antisepsie – pentru distrugerea microbilor deja existenți în plagă.

În general, plăgile superficiale trebuie îngrijite urmând o succesiune de etape: curățare, dezinfectare și acoperire a plăgii, tehnică ce poartă numele de pansament.

Primul pas este curățarea rănii cu apă și săpun / ser fiziologic, eliminându-se astfel și eventualii corpi străini. Persoana care va îngriji plaga trebuie să se spele și să se dezinfecteze pe mâini, iar apoi să îmbrace mănuși sterile.

După curățare, locul se dezinfectează pentru a preveni dezvoltarea microbilor și apariția unor complicații.  Tegumentele din jurul plăgii se dezinfectează prin mișcări circulare dinspre plagă spre exterior.

Acoperirea plăgii se face cu material steril, pentru a o proteja de factorii infecţioşi externi și pentru a facilita vindecarea. Materialul trebuie să asigure absorbția secrețiilor pentru a susține cicatrizarea. Plaga se acoperă cu comprese sterile de tifon, care la rândul lor se fixează cu benzi adezive sau fașă. Pansamentul se efectuează periodic, iar plaga se monitorizează pentru a i se urmări evoluția.

În tratamentul general al plăgilor se mai iau în calcul: antibioterapia (când există o infecție sau un posibil risc de apariție a ei), profilaxia tetanosului și profilaxia antirabică. Dacă o persoană are o plagă profundă sau contaminată cu pământ, rugină etc., se administrează vaccinul antitetanos în cel mult 48 de ore, pentru a preveni răspândirea infecției. Vaccinul antirabic se efectuează în cazul celor mușcați de un animal bolnav sau suspect de rabie.

Plăgile grave sau cu hemoragie masivă pot solicita măsuri de resuscitare sau de susținere a funcțiilor vitale.

O atenție sporită solicită și plăgile postoperatorii. Îngrijirea lor începe în unitățile sanitare în perioada imediat următoare intervenției chirurgicale și continuă la domiciliu, conform indicațiilor medicului.

Cu ce te putem ajuta?
Trimite